torstai 27. helmikuuta 2014

Kuntosaleilla on villit työehdot?

Helsingin Sanomat kirjoitti tiistaina liikunta-alan ohjaajien työolosuhteista. Artikkeli osoitti puutteita ja heikkouksia alallamme ja jälkikeskustelu onkin ollut vilkasta. Halusimmekin kirjoittaa aiheesta, jotta te, arvoisat asiakkamme voitte liikkua jatkossakin hyvillä mielin. Aplicon johdolla on 20 vuoden kokemus alalta ja ohessa  on omalta osaltamme vastauksia artikkelissa esitettyihin kysymyksiin.

HS: Kuntosaleilla on villit työehdot

Liikunta- ja Hyvinvointikeskus Apicossa ryhmäliikunta on merkittävä osa palveluitamme ja ammattitaitoisten ohjaajien hyvinvointi on edellytys toiminnallemme sekä tavoitteellemme luoda sinun arjestasi elämys.

Ryhmäliikuntaohjaajamme saavat aina työsopimuksen mukaisen palkan tuntinimikkeestä ja asiakkaiden lukumäärästä riippumatta. Ohjaaja saa palkkansa, vaikka tunnille ei tulisi yhtään osallistujaa. Sunnuntai- ja pyhätyöstä maksetaan meillä aina työntekijöille työaikalain mukainen, 100 % korotus. Noudatamme työsuhteissamme toimenkuvasta riippumatta aina työaikalakia, työsopimuslakia ja vuosilomalakia.

Meillä Aplicossa on lisäksi vuosittain vakituisten liikunnanohjaajien kanssa kokous, jossa yhdessä suunnittelemme muita etuja ja toimintamalleja yhteistyön kehittämiseksi. Lisäksi henkilökuntamme vastaa vuosittain henkilöstön tyytyväisyyskyselyyn, joka on johdolle tärkeä mittari työntekijöidemme hyvinvoinnista. Esimerkiksi työnohjaus ja yhteinen liikunta työajalla ovat suunniteltu ohjaajiemme henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin tueksi.
Ohjaajamme eivät myöskään joudu itse hoitamaan sijaisia sairauksien ajalle. Palvelupäällikkömme hoitaa sairaustapauksissa sijaisen työntekijälle. Hän on myös ohjaajien apuna aina tarvittaessa. Tavoite- ja kehityskeskusteluissa esimiehen kanssa suunnitellaan yhdessä tulevan kauden työt ja toimintamallit.

Hyvä, avoin ja kannustava työilmapiiri on kirjoitettu jo kymmenen vuotta sitten arvoihimme. Olemme aina olleet ylpeitä ammattitaitoisista työntekijöistämme, jotka suhtautuvat työhönsä motivoituneesti ja jatkuvalla innostuksella. Suuri osa ohjaajistamme onkin ollut mukananmme koko Aplicon historian alusta tähän päivään.

“Valitse työ, jota rakastat, niin sinun ei tarvitse tehdä päivääkään töitä.” - Confucius
Nautitaan liikunnasta yhdessä ja tapaamisiin tunneilla!

lauantai 22. helmikuuta 2014

SUPERARKEA - Ryhdy oman elämäsi laaduntarkkailijaksi

Milloin viimeksi sanoit, että sinulla ei ole aikaa johonkin? Tunnetko itsesi jatkuvasti stressaantuneeksi? Oletko väsynyt? Toivotko arkeesi enemmän ilmavuutta ja järjestystä?

Väsynyt ihminen on luovuttanut kontrollin omasta ajankäytöstään muille ja tuntee itsensä siksi uupuneeksi ja onnettomaksi. Pelkkä selviytyminen on säälittävää, mutta miten hallita arkea sen sijaan, että se hallitsee itseä?

Anna Perhon Superarkea-luennot olivat suosittuja Aplicon tapahtumaviikolla. Mikäli et päässyt nauttimaan paikanpäälle niin tarjoamme nyt blogissamme lyhyen oppimäärän luentojen annista. Nyt on aika intoua ryhtymään oman elämän laaduntarkkailijaksi.

Anna Perho - Superarkea

Kyllä / ei

Luin hiljattain artikkelin bakadesuyo.com-nimiseltä sivustolta, jossa luvattiin kahden sanan takaavan elämässä onnen ja menestyksen.
Klikkasin linkkiä nopeammin kuin ehdin tavata sanan ”onni”.

Linkin takaa paljastui kaksi sanaa: kyllä ja ei. Aluksi ne tuntuivat pettymykseltä, mutta mitä pidemmälle artikkelia luin, sitä järkevämmältä artikkelin väittämät alkoivat tuntua.
Ihminen, joka sanoo hänelle ehdotettuihin mahdollisuuksiin useammin kyllä kuin ei, kerää elämäänsä enemmän mahdollisuuksia kokea mukavia, kasvattavia tai mielihyvää tuottavia asioita. Mielemme toimii niin, että muistamme meille tapahtuvat hyvät asiat paremmin kuin ikävät. Kun lisäämme miellyttävien asioiden määrää elämässämme, tyytyväisyyden kokemus lisääntyy.

Helppoa?
Minun kaltaiselleni ihmiselle, kyllä. Olen suorastaan patologinen kyllä-sanan viljelijä. Haluanko kokeilla uutta urheilulajia? Ehdottomasti. Lähtisinkö mukaan uuteen kirjapiiriin? Toki. Alkaisinko taas opiskella jotain? Ilman muuta!

Ongelmana onkin sanoa ei.

Nämä kaksi, vaatimatonta kirjainta ovat ratkaisevassa asemassa suhteella merkityksellisyyden kokemiseen. Jos sanon kyllä silloinkin, kun minun pitäisi suojata jokin elämäni alue kaikilta häiriöiltä, ajan mittaan huomaan menettäväni otteen arvoistani.
Arvot ovat suomeksi sanottuna asioita, jotka koemme elämämme tärkeimmiksi elementeiksi. Jos toimintamme luisuu krooniseen ristiriitaan näiden kanssa, kohtaamme ongelmia.

Arvojen hallinta on mielestäni avain ajanhallintaan. Useimmat ihmiset, jotka valittavat kiirettä tai kokevat, että he eivät pysty kontrolloimaan omaa ajankäyttöään, ovat etääntyneet arvoistaan. Syitä löytyy jos niitä haluaa kaivella – itse suosittelen ratkaisujen miettimistä. Miten saat elämäsi takaisin?
Jos koet, että ajanhallinnassasi on ongelmia, tarkastele ensin arvojasi. Tee lyhyt lista niistä: mitkä asiat ovat minulle vuonna 2014 tärkeämpiä kuin muut? Millä konkreettisella tavalla haluat niiden arjessasi näkyvän tämän vuoden aikana?

Jos yksi arvoteemoistasi on terveys, muotoile tästä selkeä arvolause: ”Haluan liikkua kolmesti viikossa, koska se tekee hyvää fyysiselle terveydelleni ja saa minut tuntemaan, että olen hyvä tyyppi.”
Tämän jälkeen sinun on helppo kieltäytyä asioista, jotka estävät sinua liikkumasta, ja toisaalta helppo sanoa kyllä asioille, jotka tukevat tavoitettasi.

Kyllä-ei-harjoittelu on aluksi työlästä, mutta se kannattaa. Oma kokemukseni on, että vaikka kalenteriin ei juuri vapautuisikaan näiden valintojen seurauksena kovinkaan paljon tyhjää tilaa, oma olo on kokonaisvaltaisesti tyytyväisempi. Vaikka teen paljon asioita, tiedän tekeväni oikeita asioita.
PS. Viime lauantaisella luennollani joku teistä kysyi lähdettä ruotsalaistutkimukseen, jossa käsiteltiin keskeyttämisiä ja multitaskingia. Kirjan nimi on Full Koll – konsten att bli mer effektiv och kreativ i vardagen. Kirjan on kirjoittanut Lotta Abrahamsson, ja olen ostanut sen kaksi vuotta sitten Akateemisesta kirjakaupasta. Hyvä ja hyödyllinen opus, suosittelen!

- Anna Perho

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kauden trendit: perusliikkeitä, pariharjoittelua ja joogaa

Klubin ohjaajat vierailivat Nike Blast 2014 -tapahtumassa Tukholmassa viime viikonloppuna. Tapahtumassa oli esillä alamme tämän hetken trendilajit ja uudet tuulet. Globen keräsi tuhansia liikunta-alan amattilaisia kaksipäiväiseen tapahtumaan.

Tunteja ohjattiin yhteensä 94 kpl 78 kouluttajan voimin. Kouluttajia tapahtumassa oli Italiasta, Ruotsista, Englannista ja Yhdysvalloista.

Tanssitunneilla, stepillä ja muilla pitkäaikaisilla lajeilla on yhä oma paikkansa tarjonnassa. Tanssissa Funk ja hip hop olivat tyylilajeina suosituimmat, kun taas latinotunnelma loisti poissaolollaan. Sisäpyöräily yksinkertaistuu koko ajan. Turvallisuus ja tekniikka vievät voiton leikittelyistä. Fiilis tehdään musiikilla ja flow -tila pyritään löytämään omasta tahtotilasta.

Mikä on nyt muotia maailmalla? Ohessa muutama trendi, jotka näkyivät selkeimmin tuntien läpileikkauksessa:

Kehonhallintaa
Jooga oli entistäkin suuremassa roolissa ja oli vallannut suurimmat tapahtumasalit. Uusissa kehonhallinta ja functional training -tunneissakin oli viitteitä joogan tutuista liikkeistä. Joogan lisäksi Foamroller oli yksi kehonhuollon väline, joka oli kiilannut itsensä tapahtuman lukujärjestykseen.

Perusliikkeet rokkaa yhä
Lihaskuntoliikkeet, intervallit ja HIIT -harjoitteet näkyivät vahvasti tunneilla. Perusliikkeitä toisen perään turhia kikkailematta. Hiki tulee kyykyillä, hypyillä ja lopuksi lankussa minutteja laskien.

Pariliikkeet mausteena
Monilla tunneilla lihaskuntoliikkeitä tehtiin parin kanssa yhdessä. Välillä kannustettiin kaveri parempiin suorituksiin, kun taas toisinaan parista haettiin vastusta tai haastetta liikkeen suorittamiseen. Ruffie -tunnilla painista ja kamppalulajeista tutut liikkeet saivat osallistujille hymyn huulille ja (tuska) hien pintaan. Minuutit kuluivat nopeasti yhdessä tehden.

Viikonlopun anti toi ajatuksia siitä, miten voimme maustaa mm. ystäviikon ohjelmaa asiakkaidemme iloksi. Syksyn uutuudet jäivät muhimaan mietintämyssyyn kevään ajaksi. Klubin ryhmäliikunnan kehityshankkeeseen saatiin varmistusta siitä, että olemme oikeilla jäljillä ja kehittämässä toimintamme oikeaan suuntaan. Upea energinen viikonloppu. Kiitos Nike Blast 2014.

The Nike Blast 2013

Pariliikkeitä Ruffie -tunnilla

Aplicon ystäviikolla pääsette kokeilemaan parin kanssa treenamista.

Ystäväviikon erikoisohjelma.

Hae siitä HUPIA OMAAN HELMIKUUHUN!





Kaverista kiinni ja menoksi